zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Filet z warzywami otulony boczkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Fileciki z kurczaka z farszem warzywnym i boczkiem, do tego frytki i surówka z czerwonej kapusty - po prostu pycha!

Filet z warzywami otulony boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z warzywami otulony boczkiem

 

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 1/3 młodej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 7 plastrów wędzonego boczku ( u mnie parzony )
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet z warzywami otulony boczkiem
Filety umyć osuszyć i rozciąć na jak największe płaty. Posolić i popieprzyć. Marchew i cebule obrać, umyć razem z cukinią. Cukinie i marchew zetrzeć na tarce a cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i podsmażyć do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem a potem lekko przestudzić. Farsz rozdzielić na filetach, złożyć w koperty. Na desce ułożyć po 3 plastry boczku, ostatni przekroić na pół. Koperty położyć na środku boczku łączeniem do dołu, na wierzch położyć połówki plastra boczku i zawinąć końcówki boczku wystające na bokach na górę formując pakunek. Filety smażyć na oleju ( powinno go być tyle aby filety były zakryte do połowy ) po kilka minut z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Filet z warzywami otulony boczkiem
Etap 1najpierw przygotowac farsz gdy filety są doprawione
Filet z warzywami otulony boczkiem
Etap 2farsz rozłożyć na filetach i zawinać w pakunek
Filet z warzywami otulony boczkiem
Etap 3potem owinąć wszystko boczkiem wędzonym
Filet z warzywami otulony boczkiem
Etap 4filety smażyć po kilka minut z obu stron