Sposób przygotowania:
Kurczak z pieczarkami w sosie słodko - kwaśnym
Piersi z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, posolić solą pieprzem i przyprawą kebab- gyros, odstawić na godzinę, przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, usmażyć.
Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry, przesmażyć.
Wszystkie przesmażone składniki, połączyć i na wolnym ogniu lekko poddusić z przyprawami.
Sos słodko kwaśny
Cebule obrać, pokroić w pół plastry, podsmażyć na wolnym ogniu.
Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w słupki, dodać do cebuli, razem podsmażyć.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski, ananasa w kostkę, dodać do cebuli, zalać sokiem ananasowym, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, dusić wszystko razem z kurczakiem i pieczarkami przez kilka minut.
Ryż ugotować według przepisu, podanego na opakowaniu.
Podawać ryż z sosem słodko kwaśnym, posypać pokrojoną natką pietruszki.
Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry, przesmażyć.
Wszystkie przesmażone składniki, połączyć i na wolnym ogniu lekko poddusić z przyprawami.
Sos słodko kwaśny
Cebule obrać, pokroić w pół plastry, podsmażyć na wolnym ogniu.
Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w słupki, dodać do cebuli, razem podsmażyć.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski, ananasa w kostkę, dodać do cebuli, zalać sokiem ananasowym, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, dusić wszystko razem z kurczakiem i pieczarkami przez kilka minut.
Ryż ugotować według przepisu, podanego na opakowaniu.
Podawać ryż z sosem słodko kwaśnym, posypać pokrojoną natką pietruszki.
danielek
Danusia19671