Sposób przygotowania:
Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe
Margarynę, jajka, cukier puder, cukier waniliowy oraz smalec zmiksować na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodać zmielone orzechy. Zagnieść gładkie jednolite ciasto.
Ciasto zakryć ściereczką i włożyć na 30 minut do lodówki.
Foremkę na orzeszki wysmarować tłuszczem po czym rozgrzać na niedużym ogniu palnika. Następnie odrywać malutkie porcje ciasta ,formować kuleczki.
Kuleczki wkładać do otworków foremki, po czym zamknąć i piec z każdej strony na złoty kolor, co jakiś czas obracając foremkę.
Po upieczeniu orzeszki wyjąc a foremkę napełnić następną porcją kulek i tak do wyczerpania całego ciasta.
Masa orzechowa:
Mleko, cukier oraz zmielone orzechy przesmażyć do odparowania większości płynu, po czym zdjąć z ognia i wystudzić. Masło zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać porcjami przesmażone orzechy.
Połowę połówek napełniać masą orzechową, a drugą połowę nutellą, następnie łączyć ze sobą tworząc orzeszek.
Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Rada:
Na 1 szklankę mąki 1 łyżka orzechów włoskich zmielonych,
Czas przygotowania + czas chłodzenia + czas pieczenia,
Ciasto zakryć ściereczką i włożyć na 30 minut do lodówki.
Foremkę na orzeszki wysmarować tłuszczem po czym rozgrzać na niedużym ogniu palnika. Następnie odrywać malutkie porcje ciasta ,formować kuleczki.
Kuleczki wkładać do otworków foremki, po czym zamknąć i piec z każdej strony na złoty kolor, co jakiś czas obracając foremkę.
Po upieczeniu orzeszki wyjąc a foremkę napełnić następną porcją kulek i tak do wyczerpania całego ciasta.
Masa orzechowa:
Mleko, cukier oraz zmielone orzechy przesmażyć do odparowania większości płynu, po czym zdjąć z ognia i wystudzić. Masło zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać porcjami przesmażone orzechy.
Połowę połówek napełniać masą orzechową, a drugą połowę nutellą, następnie łączyć ze sobą tworząc orzeszek.
Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Rada:
Na 1 szklankę mąki 1 łyżka orzechów włoskich zmielonych,
Czas przygotowania + czas chłodzenia + czas pieczenia,
Czekoladka 2
BozenaMatuszczyk
Bardzo dziękuję miło że przypomniałam Ci smak dzieciństwa.
Dziękuję za miły komentarz.;)
mocsłodkości
BozenaMatuszczyk