BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na dzień babci i dziadka postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, które pozostały ze świąt, a że mam liczną gromadkę więc musiałam upiec ich dosyć sporo. Rodzinka bardzo zadowolona, a orzeszki rozeszły się jak świeże bułeczki.

Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe

 

  • Składniki na ciasto;
  • mąka pszenna 4 szkl. (w tym 4 łyżki orzechów włoskich zmielonych ),
  • proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka,
  • cukier puder 4 łyżki,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • margaryna do pieczenia 250 g,
  • smalec 2 łyżki,
  • jajka 4 ,
  • śmietana 18 % 3 łyżki,

 

 

  • Dodatkowo;
  • nutella 1 słoik,
  • cukier puder do oprószenia 1/2 szkl,

Sposób przygotowania:

Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe
Margarynę, jajka, cukier puder, cukier waniliowy oraz smalec zmiksować na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodać zmielone orzechy. Zagnieść gładkie jednolite ciasto.

Ciasto zakryć ściereczką i włożyć na 30 minut do lodówki.

Foremkę na orzeszki wysmarować tłuszczem po czym rozgrzać na niedużym ogniu palnika. Następnie odrywać malutkie porcje ciasta ,formować kuleczki.

Kuleczki wkładać do otworków foremki, po czym zamknąć i piec z każdej strony na złoty kolor, co jakiś czas obracając foremkę.

Po upieczeniu orzeszki wyjąc a foremkę napełnić następną porcją kulek i tak do wyczerpania całego ciasta.

Masa orzechowa:

Mleko, cukier oraz zmielone orzechy przesmażyć do odparowania większości płynu, po czym zdjąć z ognia i wystudzić. Masło zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać porcjami przesmażone orzechy.

Połowę połówek napełniać masą orzechową, a drugą połowę nutellą, następnie łączyć ze sobą tworząc orzeszek.

Gotowe oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

Rada:

Na 1 szklankę mąki 1 łyżka orzechów włoskich zmielonych,

Czas przygotowania + czas chłodzenia + czas pieczenia,
Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe
Margarynę, jajka ,cukier puder oraz cukier waniliowy dokładnie zmiksować
Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe
Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe
Następnie do ciasta dodać zmielone orzechy całość zagnieść na gładkie jednolite ciasto , nakryć ściereczką i włożyć na 30 minut do lodówki
Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe
Foremkę na orzeszki wysmarować tłuszczem, rozgrzać, od ciasta odrywać nieduże kulki i wkładać do otworków foremek, zamknąć i piec z obydwu stron
Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe
Po upieczeniu zdjąć i wkładać następną porcję i tak do wyczerpania ciasta
Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe
Mleko ,cukier i zmielone orzech przesmażyć na małym ogniu do odparowania płynu a następnie wystudzić
Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe
Masło utrzeć na puch ,do masła dodawać stopniowo przesmażone orzechy
Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe
Połówki orzeszki napełniać jedne masą orzechową a drugie nutellą
Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe
Połówki łączyć ze sobą tworząc orzeszek
Orzeszki dwusmakowe orzechowo - czekoladowe
Gotowe oprószyć cukrem puderem