SUPERPRZEPIS

Filety rybne duszone z jabłkiem w sosie curry

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Filety rybne duszone z jabłkiem w sosie curry

Ciekawa propozycja nie tylko na piątkowy obiad. Ryba podana w taki właśnie sposób może być także oryginalną propozycją na imprezowe danie.

Składniki:

Filety rybne duszone z jabłkiem w sosie curry

 

  • 50 dag filetów rybnych
  • 1 duże kwaśno jabłko
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 cytryny
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Filety rybne duszone z jabłkiem w sosie curry

Ryba duszona curry 1

Filety rybne duszone z jabłkiem w sosie curry
Obraną z łupin cebulę kroimy w drobną kostkę

Cebulę drobno siekamy. Rybę dzielimy na male porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy z każdej strony.

Ryba duszona curry 2

Filety rybne duszone z jabłkiem w sosie curry
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle

Cebulę szklimy na maśle.

Ryba duszona curry 3

Filety rybne duszone z jabłkiem w sosie curry
Dosypujemy mąkę oraz przyprawę curry, mieszamy

Do cebuli dodajemy mąkę i przyprawę curry.

Ryba duszona curry 4

Filety rybne duszone z jabłkiem w sosie curry
Zalewamy bulionem

Wlewamy bulion. Dokładnie mieszamy.

Ryba duszona curry 5

Filety rybne duszone z jabłkiem w sosie curry
do buliony i cebuli dodajemy jabłko wcześniej starte na tarce

Do wywaru wkładamy starte na tarce jabłko.

Ryba duszona curry 6

Filety rybne duszone z jabłkiem w sosie curry
Dokładamy wcześniej przygotowaną rybę, dusimy do miękkości

Wkładamy rybę. Dusimy przez ok. 20-25 minut, do czasu aż ryba stanie się miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.