Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Rybne kotleciki z kurkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne rybne kotleciki duszone w sosie kurkowym.

Rybne kotleciki z kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rybne kotleciki z kurkami

 

  • ½ kg filetów rybnych
  • 20 dag surowego boczku
  • 1 cebula
  • 1 mała bułka namoczona w mleku
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka majeranku
  • bułka tarta do panierowania
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • 20 dag kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 pęczka kopru ( ok 1/2 szklanki pokrojonego )
  • maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Rybne kotleciki z kurkami
Odmrozić i odcisnąć filety rybne . Pokroić na kawałki boczek . Pokroić drobno cebulę .Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Namoczyć w mleku bułkę i odcisnąć . Zmielić rybę i boczek .Do masy mielonej dodać odciśniętą bułkę , natkę pietruszki i cebulę . Wyrobić kotlety .Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem i maggi. Zrobić kotlety , panierować w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju . Zdjąć z patelni .
Grzyby oczyścić z igliwia i piasku .Większe przekroić na pół . Wrzucić na patelnię na rozgrzane 2 łyżki oleju . Wrzucić kurki i smażyć . Dołożyć masło i smażyć na małym gazie. Posypać pieprzem i solą .Dolać śmietankę, wsypać koper . Zagotować . Chwile ogrzewać - potem włożyć kotlety w sos . Dusić ok.15 minut .Doprawić sos do smaku .
Rybne kotleciki z kurkami
Zmielić lub rozdrobnić w Rozdrabniaczu boczek , rybę i odciśniętą bułkę
Rybne kotleciki z kurkami
Uformowac równe kotlety ( wychodzi o. 12 szt. ) - opanierować w bułce tartej
Rybne kotleciki z kurkami
Usmażyć kotlety na rumiano z obu stron - zdjąć z patelni
Rybne kotleciki z kurkami
Usmażyc kurki , podlać śmietanką , dodać koper , włożyć kotlety i dusić pod przykryciem 15 minut