Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Filety śledzia w buraczkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Oryginalny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego śledzia w śmietanie. Ciekawy kolor dania dzięki buraczkom

Filety śledzia w buraczkach

Składniki:

Filety śledzia w buraczkach

 

  • 1 Słoik filetów śledziowych wiejskich
  • 3-4 niewielkie buraczki
  • 150g śmietany kwaśnej 12%
  • 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Filety śledzia w buraczkach
Buraczki należy ugotować na miękko. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę, która jest razem ze śledziem w słoiku można również pokroić na mniejsze kawałki. Buraki wystudzić, obrać, pokroić w niewielką kostkę. Śledzia, cebulę i buraczki umieścić w misce. Zalać śmietaną oraz mlekiem. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Można ewentualnie doprawić. Danie najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą"