paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Śledź na buraczkach w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

śledź w panierce kukurydzianej podany na buraczkach z sosem

Śledź na buraczkach w sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledź na buraczkach w sosie

 

  • śledź solone filety 4 sztuki
  • buraki 2 sztuki
  • śmietana 1 szklanka
  • chrzan korzeń 120 g
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • kleik kukurydziany do panierki
  • jajko 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Śledź na buraczkach w sosie
Filety śledzia namoczyć najlepiej na całą noc. Osuszyć papierowym ręcznikiem panierować w roztrzepanym jajku i kleiku kukurydzianym. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym maśle. Buraczki oczyścić i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i pokroić plastry o grubości około 0,5 cm. Położyć po 3 plastry na talerz. Na buraczkach ułożyć śledzia. Przygotować sos : Korzeń chrzanu zetrzeć na małych oczkach tarki i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i cukrem. Sosem polewamy śledzia i buraczki. Na koniec można posypać całość posiekanym drobno koperkiem.
Śledź na buraczkach w sosie
Przygotować sos : Korzeń chrzanu zetrzeć na małych oczkach tarki i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Śledź na buraczkach w sosie
ŚLEDZIA panierować w roztrzepanym jajku i kleiku kukurydzianym.
Śledź na buraczkach w sosie
Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym maśle.