Sposób przygotowania:
Filety z karpia z pieczarkami
Filety z karpia umyć, osuszyć i pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny. Marchew, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki umyć, pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić marchewkę, pietruszkę i cebulę, skropić wodą i udusić pod przykryciem na półmiękko. Następnie włożyć porcje ryby, oprószyć solą, pieprzem, goździkami, wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości. Na pozostałej oliwie udusić posiekane pieczarki, ( około 10 minut ) przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową rybę razem z warzywami ułożyć na półmisku i obłożyć pieczarkami. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.