Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Filety z karpia z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W taki sam sposób można przygotować filety z dorsza

Filety z karpia z pieczarkami

Składniki:

Filety z karpia z pieczarkami

 

  • 1 kg filetów z karpia,
  • 3 marchewki,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1/4 łyżeczki goździków mielonych,
  • 2 łyżki wina białego wytrawnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz ziołowy

 

Sposób przygotowania:

Filety z karpia z pieczarkami
Filety z karpia umyć, osuszyć i pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny. Marchew, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki umyć, pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić marchewkę, pietruszkę i cebulę, skropić wodą i udusić pod przykryciem na półmiękko. Następnie włożyć porcje ryby, oprószyć solą, pieprzem, goździkami, wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości. Na pozostałej oliwie udusić posiekane pieczarki, ( około 10 minut ) przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową rybę razem z warzywami ułożyć na półmisku i obłożyć pieczarkami. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.