Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z kurczaka duszone z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetnie wygląda i smakuje

Filety z kurczaka duszone z warzywami

Składniki:

Filety z kurczaka duszone z warzywami

 

  • 1 kg filety z kurczaka,
  • 3 szt marchewka,
  • 2 szt pietruszka,
  • 1 szt por,
  • 5 ząbków czosnek,
  • 4 łyżki śmietanka,
  • 4 łyżki oliwa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka duszone z warzywami
Marchew i pietruszkę obrać. Marchew i kawałek pora pokroić w słupki, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych otworach. Resztę pora drobno posiekać. Filety umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, naciąć kilka otworów. Dokładnie natrzeć czosnkiem roztartym z solą i oprószyć pieprzem. W nacięte otwory w mięsie włożyć słupki marchewki i pora. Smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut. Następnie posypać startymi warzywami, dodać por, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. Pod koniec dodać śmietankę, wymieszać, przyprawić do smaku. Gotowe filety wyjąć na półmisek, sos zmiksować, polać mięso. Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.