Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Filety z kurczaka w cieście i panierce z płatków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczne mięsko.Delikatne i kruche,ukryte w cieście i bardzo chrupiącej panierce.Polecam na niedzielny obiad.

Filety z kurczaka w cieście i panierce z płatków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety z kurczaka w cieście i panierce z płatków

 

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka w cieście i panierce z płatków
Składniki ciasta miksujemy na gęste i gładkie ciasto,dodajemy sól do smaku. Płatki kukurydziane drobno kruszymy. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plastry.Każdy plaster mięsa lekko ubijamy tłuczkiem do mięsa i oprószamy do smaku solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa zanurzamy w cieście. Następnie mięso obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na kilka minut ,żeby panierka stężała. Filety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron,do miękkości mięsa i zrumienienia panierki.
Filety z kurczaka w cieście i panierce z płatków
Składniki ciasta miksujemy na gęste,gładkie ciasto.
Filety z kurczaka w cieście i panierce z płatków
Pokrojon fiilety z kurczaka zanurzamy w cieście.
Filety z kurczaka w cieście i panierce z płatków
Następnie obtaczamy dokładnie w płatkach.
Filety z kurczaka w cieście i panierce z płatków
Gotowe filety odstawiamy do stężenia panierki.