Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Filety z kurczaka w holenderskim sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Proste,pyszne danie! Polecam!

Filety z kurczaka w holenderskim sosie

Składniki:

Filety z kurczaka w holenderskim sosie

 

  • 1 duży filet z kurczaka,
  • 20dag.masła,
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina,
  • 2 żółtka,
  • 15dag.wędzonego boczku,
  • 1pęczek dymki,
  • sól i kolorowy pieprz,

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka w holenderskim sosie
Filet kroimy na mniejsze kawałki,przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy na rozgrzanym oleju.Masło roztapiamy.Dymkę i boczek,kroimy w kostkę i przesmażamy.Sos przygotowujemy w gorącej kąpieli:do miseczki wlewamy wino,dodajemy żółtka i roztrzepujemy,do momentu,aż powstanie piana.Cały czas energicznie mieszając,masę łączymy z masłem i boczkiem z dymką,przyprawiamy solą i kolorowym pieprzem.Sosem polewamy filety.