Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z kurczaka w serowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ser topiony to świetny składnik do sosów dodawanych z mięsem

Filety z kurczaka w serowym sosie

Składniki:

Filety z kurczaka w serowym sosie

 

  • 4 szt filet z kurczaka,
  • 1 szt ser topiony,
  • 1 szt kostka bulionowa,
  • 3 łyżki śmietanka,
  • 1 łyżeczka rozmaryn,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku Sól,
  • oliwa do smażenia,
  • 1 łyżka szczypiorek siekany

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka w serowym sosie
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć posiekanym rozmarynem, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić mięso z obu stron, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem do miękkości. W rondlu podgrzać masło, dodać ser, śmietankę i rozmieszaną w 2 łyżkach wody kostkę bulionową. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Mięso wyłożyć na półmisek, oblać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem.