Sposób przygotowania:
Filety z łososia z masłem cytrynowym
Oskrobać z łusek skórę łososia ( jeśli nie były oskrobane wcześniej). Umyć i osuszyć. Ułożyć w pojemniku. Otrzeć skórkę z cytryny. Wycisnąć z cytryny sok ( odlać 2 łyżeczki) i zalać filety. Zostawić na 10 minut. W miseczce utrzeć masło, skórkę cytrynową, sok z cytryny( 2 łyżeczki) i szczyptę soli. Uciera się trudno bo trzeba spowodować połączenie masła z sokiem ( jeśli użyjemy miękkiego masła nie będzie problemu ).Wstawić do lodówki na czas smażenia łososia. Rybę osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić, posypać szczyptą pieprzu i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść filety na rozgrzanym oleju i smażyć na rumiano. Przewrócić i dosmażyć z drugiej strony. Podawać kładąc na gorący filet kulkę ( z 2 łyżeczek) masła cytrynowego i natychmiast podawać. * Podałam z frytkami (kupnymi - upieczonymi w ActiFry , bo wpadł na obiad wnuk i za dużo musiała bym obierać na ostatnią chwilę ziemniaków :) ) , a do tego mieszankę kolorowych sałat z cytrynowo-pomarańczowym dresingiem.