Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Fińska zupa rybna - kalaketo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pory czyścimy i kroimy w cienkie plasterki, po czym wkładamy do 0,75 l wody.

Fińska zupa rybna - kalaketo

Składniki:

Fińska zupa rybna - kalaketo

 

 

Sposób przygotowania:

Fińska zupa rybna - kalaketo
Ziemniaki obieramy i również kroimy w plasterki, a następnie dokładamy do porów. Solimy, dodajemy goździki i gotujemy, aż ziemniaki będą półmiękkie. W tym czasie rybę sprawiamy, wycieramy do sucha, kroimy w kostkę, wkładamy do zupy i gotujemy 5 minut. Do wrzącej zupy wlewamy mieszaninę mąki i mleka (bez grudek), po czym gotujemy na małym ogniu przez dalsze 5 minut. Liście szpinaku umyte, pokrojone wkładamy do zupy tuż przed jej podaniem.