Loli

Loli

Kucharz
[Przepisów: 7]

Flaczki po bułgarsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Łatwo, a jak przyjemnie...

Flaczki po bułgarsku

Składniki:

Flaczki po bułgarsku

 

  • 1kg flaków wołowych
  • 1.5 litra mleka 3,2%
  • 10dkg masła (koniecznie dobre masło)
  • Czerwona papryka w proszku (słodka lub ostra) - 2-4 łyżeczki
  • Czarny pieprz, sól, Vegeta lub Jarzynka
  • 1 cytryna (lub ocet winny), 1 czosnek (główka)

Sposób przygotowania:

Flaczki po bułgarsku
Etapy przygotowania 1. Flaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wodę wylewamy, flaki kroimy w cieńkie (0.5cm) paski.2. Gotujemy mleko, dodajemy masło, czarną i czerwoną paprykę (do wyboru słodką lub ostrą), Vegetę lub Jarzynkę i sól - do smaku. Dodajemy pokrojone flaki. Gdy sie zagotuje wyłączamy i odstawiamy.3. Przyprawa do flaków (konieczna): czosnek obieramy i wyciskamy, dodajemy sok z cytryny lub ocet i słodką lub ostrą paprykę czerwoną w proszku (kto jak lubi).4. Flaki podajemy na gorąco. Doprawiamy przyprawą z poprzedniego punktu.