madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Flaczki wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przysmak króla Władysława Jagiełły tylko z wieprzowego żołądka. Kiedyś napawały mnie obrzydzeniem, a dziś jedna z moich ulubionych rozgrzewających zup.

Flaczki wieprzowe

Składniki:

Flaczki wieprzowe

 

Sposób przygotowania:

Flaczki wieprzowe

Pokrojone flaki wieprzowe obgotowujemy przynajmniej trzy razy zmieniając wodę, pozbywając się w ten sposób charakterystycznego nieprzyjemnego zapachu. Zalewamy ponownie czystą wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i kostki rosołowe. Gotujemy, aż flaki będą miękkie. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ugotowanych flaków, razem z przyprawami i gotujemy do miękkości. Ja zaciągam zawiesiną mąki z wodą. Jeśli trzeba doprawiam je jeszcze do smaku.


Polecamy: tradycyjne flaki >>>