Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Flaczki wołowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moje ulubione!!!!!!!!!!!!

Flaczki wołowe

Składniki:

Flaczki wołowe

 

  • 1 kg flaków wołowych parzonych (2 kg surowych)
  • 30 dag wołowiny z kością ( ja daję goleń)
  • 2 marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, vegeta, maggi,majeranek, imbir, gałka muszkatołowa
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie,liść laurowy
  • olej
  • mąka

Sposób przygotowania:

Flaczki wołowe
Ugotować rosół z wołowiny, pora, 1 marchewki, 1/2 selera. Ugotowane jarzyny wyjąć. Na oleju przysmażyć starkowane warzywa i cebulkę.Do rosołu włożyć flaki pokrojone w paseczki i przesmażone jarzyny. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na małym ogniu do miękkości flaczków. Doprawić majerankiem, vegetą, papryką, imbirem, gałką muszkatołową i maggi.Zrobić średnią zasmażkę i rozprowadzić w zupie. Przepis jest z flaczkami podgotowywanymi, jeśli gotujemy z flaczków surowych, należy je wyczyścić, wymoczyć, odgotowć, zmienić wodę i gotowac do miękkości. Dalej jak w przepisie!