Sposób przygotowania:
Risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Risotto zaczyna się dzień wcześniej od zamoczenia grzybów w gorącej wodzie. Po przestygnięciu odcedzamy grzyby (nie wylewamy wody - posłuży jako baza bulionu) i siekamy je drobno razem z jedną cebulą i jednym ząbkiem czosnku.
Pokrojone grzyby, cebulę i czosnek podsmażamy na maśle ok 5 minut. Potem dodajemy ryż, 250 gramów na porcję dla 2 osób.
Gdy ryż wchłonie aromat grzybów hartujemy go jednym kieliszkiem białego wina. Gdy wino wyparuje, sukcesywnie po jednej chochli dodajemy bulion grzybowy do momentu, aż ryż będzie al dente.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie dostatecznie miękki dodajemy garść parmezanu i ok 100 gramów masła, wszystko dokładnie mieszamy.
Wierzch risotta posypujemy podsmażonymi w całości grzybami z natką pietruszki. Smacznego.
Pokrojone grzyby, cebulę i czosnek podsmażamy na maśle ok 5 minut. Potem dodajemy ryż, 250 gramów na porcję dla 2 osób.
Gdy ryż wchłonie aromat grzybów hartujemy go jednym kieliszkiem białego wina. Gdy wino wyparuje, sukcesywnie po jednej chochli dodajemy bulion grzybowy do momentu, aż ryż będzie al dente.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie dostatecznie miękki dodajemy garść parmezanu i ok 100 gramów masła, wszystko dokładnie mieszamy.
Wierzch risotta posypujemy podsmażonymi w całości grzybami z natką pietruszki. Smacznego.