misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 681]

Potrawka z opieńkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Późne niepozorne, ale za to bardzo aromatyczne grzyby. Najlepsze te jeszcze małe, ale i z dużych można wyczarować pyszne danie. Ta potrawka jest mega szybka i nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Praktycznie robi się sama.

Potrawka z opieńkami Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Potrawka z opieńkami

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z opieńkami
Opieńki dokładnie oczyszczamy. Odcinamy korzonki, a kapelusze kroimy w paski. Marchew obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki.

Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy cebulę. Gdy będzie rumiana dodajemy startą marchew i przez smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dokładnie mieszamy i smażymy 5 minut.

Wlewamy wodę i dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut. Podajemy np. z chlebem.
Potrawka z opieńkami
Obraną marchew ścieramy na tarce a cebulę kroimy na półplasterki
Potrawka z opieńkami
Opieńki dokładnie oczyszczamy a ich kapelusze kroimy na paski
Potrawka z opieńkami
Na patelni przesmażamy cebulę a gdy się zeszkli dodajemy marchew
Potrawka z opieńkami
Całość chwilę przesmażamy aż marchew przestanie być twarda
Potrawka z opieńkami
Do przesmażonych warzyw dodajemy opieńki
Potrawka z opieńkami
Całość chwilę przesmażamy
Potrawka z opieńkami
Dodajemy rozmaryn jałowiec liść laurowy i angielskie ziele
Potrawka z opieńkami
Na patelnię wlewamy wodę
Potrawka z opieńkami
Dusimy pod przykryciem 30-40 minut