Sposób przygotowania:
Potrawka z opieńkami
Opieńki dokładnie oczyszczamy. Odcinamy korzonki, a kapelusze kroimy w paski. Marchew obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy cebulę. Gdy będzie rumiana dodajemy startą marchew i przez smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dokładnie mieszamy i smażymy 5 minut.
Wlewamy wodę i dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut. Podajemy np. z chlebem.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy cebulę. Gdy będzie rumiana dodajemy startą marchew i przez smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dokładnie mieszamy i smażymy 5 minut.
Wlewamy wodę i dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut. Podajemy np. z chlebem.
MAR3K
misia5