SUPERPRZEPIS

Flaczki z warzywami

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Flaczki z warzywami

Flaki wołowe to zupa za którą nie przepadam. Natomiast dla moich domowników to jedna z ulubionych. Smacznego.

Składniki:

Flaczki z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Flaczki z warzywami

ETAP 1:

Flaczki z warzywami
Oczyszczone i pokrojone flaki zalewamy wrzącą wodą.

Pokrojone i oczyszczone flaki dokładnie wypłukać, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować przez kilka minut.

Odcedzić, przepłukać gorącą wodą, wsypać ponownie do garnka, zalać wrzątkiem i gotować około 40 minut.

ETAP 2:

Flaczki z warzywami
Pokrojone warzywa połączyć z zupą i gotować.

Pół miękkie flaki ponownie odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z kości, dodać liście laurowe, obraną, pokrojoną w pół krążki marchewkę, pietruszkę i seler.

Doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości.

ETAP 3:

Flaczki z warzywami
Pokrojony por i majeranek połączyć z gotującą się zupą.

Po kwadransie do garnka z flaczkami dodać majeranek i pokrojony por.

ETAP 4:

Flaczki z warzywami
Z mąki i tłuszczu przygotować rumianą zasmażkę.

Na suchej patelni zrumienić mąkę, dodać smalec z masłem, wymieszać, ostudzić.

ETAP 5:

Flaczki z warzywami
Do miękkich flaczkó dodać zasmażkę i przyprawy.

Zasmażkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z flaczkami, zagotować. Przyprawić do smaku odrobiną imbiru, startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielonym pieprzem, solą i ostrą mieloną papryką.


Tagi:

flaczki zupa