Sposób przygotowania:
Flaczki z warzywamiETAP 1:
Pokrojone i oczyszczone flaki dokładnie wypłukać, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować przez kilka minut.
Odcedzić, przepłukać gorącą wodą, wsypać ponownie do garnka, zalać wrzątkiem i gotować około 40 minut.
ETAP 2:
Pół miękkie flaki ponownie odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z kości, dodać liście laurowe, obraną, pokrojoną w pół krążki marchewkę, pietruszkę i seler.
Doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości.
ETAP 3:
Po kwadransie do garnka z flaczkami dodać majeranek i pokrojony por.
ETAP 4:
Na suchej patelni zrumienić mąkę, dodać smalec z masłem, wymieszać, ostudzić.
ETAP 5:
Zasmażkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z flaczkami, zagotować. Przyprawić do smaku odrobiną imbiru, startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielonym pieprzem, solą i ostrą mieloną papryką.