WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Flaczki z wiejskiego kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i aromatyczna zupa o smaku flaków, ale bez flaków, których nie jadam. Ugotowana na prawdziwym wiejskim kogucie. Takie mięso jest znacznie twardsze i ciemniejsze od tego z supermarketu i nie rozgotowuje się tak łatwo.

Flaczki z wiejskiego kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaczki z wiejskiego kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Flaczki z wiejskiego kurczaka
Całego kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka razem z cebulą, zielem angielskim, listkiem laurowym i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy ok godzinę, aż mięso lekko zmięknie. Wyjmujemy je z rosołu, oddzielamy od kości i kroimy wzdłuż włókien na paski. Marchew i pietruszkę ścieramy na grubej tarce i razem z mięsem wrzucamy do zupy. Przyprawiamy dosyć mocno resztą przypraw i gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec zagęszczamy flaczki przesmażoną na maśle mąką i jeszcze chwilę gotujemy.
Flaczki z wiejskiego kurczaka
Mięso z koguta zalewamy wodą i gotujemy.
Flaczki z wiejskiego kurczaka
Mięso oddzielamy od kości i kroimy w paski.
Flaczki z wiejskiego kurczaka
Mięso i starte warzywa wrzucamy do rosołu.
Flaczki z wiejskiego kurczaka
Zupę zagęszczamy mąką przesmażoną na maśle.