Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Flaczki ze skórek wieprzowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Flaczki ze skórek wieprzowych nie wiele różnią się smakiem od tradycyjnych a są równie pyszne. Dodatkowym plusem jest cena.

Flaczki ze skórek wieprzowych

Składniki:

Flaczki ze skórek wieprzowych

skórki wieprzowe

  • 350 g skórek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • Zasmażka:
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Flaczki ze skórek wieprzowych
Skórki wieprzowe wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować do miękkości. Następnie pokroić w cienkie paseczki i ponownie umieścić w garnku z czystą wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i warzywa uprzednio starte na tarce o grubych oczkach, tj. marchew, pietruszkę, selera. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na oleju i przełożyć do garnka. Gotować aż wszystko zmięknie.

Przyrządzić zasmażkę: Na rozgrzanej patelni połączyć olej z mąką i smażyć do uzyskania złotego koloru (mieszać). Zasmażkę wymieszać z flakami.

Doprawić słodką papryką, majerankiem oraz solą i pieprzem.