aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Flaczki po warszawsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Flaczki albo się uwielbia, albo się ich nie jada... Podobno są specjalnością Mazowsza, dobrze doprawione rozgrzewają w mroźne dni i poprawiają humor... Z pajdą domowego chleba nie ma nic lepszego...

Flaczki po warszawsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Flaczki po warszawsku

 

 

Sposób przygotowania:

Flaczki po warszawsku
Flaki dokładnie płuczemy i obgotowujemy w wodzie, odcedzamy, przepłukujemy świeżą wodą, zalewamy ponownie wodą i zagotowujemy, czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Obgotowane flaczki odcedzamy, zalewamy rosołem, dodajemy przyprawy i gotujemy. Zazwyczaj gotuję flaczki w szybkowarze, około 40 minut. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i włoszczyznę Hortex, smażymy aż warzywa będą miękkie, dodajemy do rosołu. Na drugiej łyżce masła zasmażamy mąkę, rozprowadzamy rosołem i całość wlewamy do flaczków, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Podajemy ze świeżą pietruszką i pajdą domowego chleba...
Flaczki po warszawsku
Flaczki po warszawsku z włoszczyzną Hortex
Flaczki po warszawsku
Flaczki po warszawsku z włoszczyzną Hortex