Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Niby flaczki z wędzonego kurczaka :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Robiłam już takie niby flaczki z surowego kurczaka- dziś śpieszyło mi się i użyłam wędzonego.

Niby flaczki z wędzonego kurczaka : Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Niby flaczki z wędzonego kurczaka :

 

  • 2 małe wędzone udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ małego selera
  • 2 cebule
  • 1/3 pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 1/2 opakowania przyprawy do flaków Kotanyi

 

Sposób przygotowania:

Niby flaczki z wędzonego kurczaka :
Udka z kurczaka obrać ze skóry , usunąć kości i chrząstki. Pokroić mięso w paseczki . Dodać pokrojoną w ,, piórka „ cebulę i por , utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) warzywa , liść , ziele angielskie, kostkę bulionową i zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 30 minut .Dodać masło . Mąkę rozetrzeć z odrobiną zimnej wody a potem z gorącymi ,, flaczkami ,, i wlać do garnka .Zagotować .
Doprawić Przyprawą do flaków ( Kotanyi ).
Posypywać same lub z dodatkiem pieczywa .
Na tą porcję moim zdaniem wystarczy 1/2 opakowania potrawy ale jak ktoś lubi ostrzejsze to może dodać więcej .



Można na talerzu dodać kwaśnej śmietany ( tyle ile kto
lubi ) .Połowa mojej Rodziny flaki pod każdą postacią jada zawsze z kwaśną
śmietaną - reszta twierdzi że to profanacja . Ja z reguły jem bez , ale akurat
ta wersja bardzo mi pasuje ze śmietaną .

Niby flaczki z wędzonego kurczaka :
Etap 1