edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

A la flaczki z kurczaka z pieczarkami

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna alternatywa dla flaków wołowych, drobiowe flaczki przyprawione jak tradycyjne flaki po warszawsku

A la flaczki z kurczaka z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

A la flaczki z kurczaka z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

A la flaczki z kurczaka z pieczarkami
Ćwiartkę opłukałam, obrałam ze skóry (nie jest to konieczne, ale my tak wolimy), zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziela angielskie, liść laurowy i lekko posoliłam. Gotowałam pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodałam startą włoszczyznę. Miękkie mięso wyjęłam z wywaru. Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na złoto na łyżeczce masła, dodałam do rondelka. Mięso porwałam na paski wzdłuż włókien, z powrotem włożyłam do rondelka. Na patelni (po pieczarkach) rozgrzałam łyżkę masła, wsypałam mąkę i przesmażyłam ją nie rumieniąc. Zasmażkę rozprowadziłam wywarem i przelałam do rondelka. Pogotowałam razem jeszcze kilka minut. Flaczki doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem, majerankiem i gałką muszkatołową.
A la flaczki z kurczaka z pieczarkami
Pieczarki zrumieniłam na sklarowanym maśle.
A la flaczki z kurczaka z pieczarkami
Ugotowane mięso podarłam na paski wzdłuż włókien.
A la flaczki z kurczaka z pieczarkami
Z masła i mąki zrobiłam jasną zasmażkę..
A la flaczki z kurczaka z pieczarkami
Flaczki doprawiłam do smaku wymienionymi w składnikach przyprawami.