ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Flądra w cieście naleśnikowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, świeża rybka w cieście naleśnikowym. Polecam

Flądra w cieście naleśnikowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flądra w cieście naleśnikowym

 

  • 1kg flądry
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 jaja
  • 0,5szklanki wody
  • 0.5szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki

 

Sposób przygotowania:

Flądra w cieście naleśnikowym
Rybę dokładnie myjemy. Nacieramy wg uznania solą i pieprzem i odstawiamy na 3-4godziny do lodówki, aby się ładnie przegryzła. Rybę wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Osuszamy na ręczniku papierowym. Do miski wlewamy wodę i mleko, wsypujemy mąkę i wbijamy jaja, dajemy trochę soli i całość dokładnie miksujemy. Konsystencja ciasta ma być gęstsza niż na naleśniki. W cieście zanurzamy kawałki ryby, tak aby cała powierzchnia ryby była równomiernie pokryta. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Rybę kładziemy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na ładny rumiany kolor.
Flądra w cieście naleśnikowym
Rybę dokładnie myjemy. Nacieramy wg uznania solą i pieprzem i odstawiamy na 3-4godziny do lodówki, aby się ładnie przegryzła.
Flądra w cieście naleśnikowym
Rybę wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Osuszamy na ręczniku papierowym.
Flądra w cieście naleśnikowym
Do miski wlewamy wodę i mleko, wsypujemy mąkę i wbijamy jaja, dajemy trochę soli i całość dokładnie miksujemy. Konsystencja ciasta ma być gęstsza niż na naleśniki.
Flądra w cieście naleśnikowym
W cieście zanurzamy kawałki ryby, tak aby cała powierzchnia ryby była równomiernie pokryta. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.