Sposób przygotowania:
Flaki
Flaki odsączamy na durszlaku, przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy kilka minut, po czym odlewamy wodę- robimy tą "operację" 3 razy, przez co zniknie brzydki zapach. Następnie oczyszczone flaki przekładamy do garnka, dodajemy kości i zalewamy 4 litrami wody. dodajemy marchew, pietruszkę, seler, por i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 godzin, co jakiś czas dolewając wodę. W tym czasie kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Przygotowujemy też zasmażkę- na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na to dodajemy mąkę. Smażymy na jasno brązowy kolor. Studzimy. Pod koniec gotowania zupy do ostudzonej zasmażki dodajemy 5 łyżek zimnej wody, rozkłócamy, po czym dodajemy odrobinę wrzącej zupy. Mieszamy dokładnie i wlewamy do gotującego się wywaru. Mieszamy, by nie było grudek. Przyprawiamy danie solą, pieprzem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i słodką, dodajemy liście laurowe, usmażoną cebulę i na koniec wsypujemy majeranek. Gotowe