marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Flaki jarskie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Warzywa oczyścić,opłukać,pokroić w paseczki,kalafior podzielić. Przyrządzić zasmażkę,rozprowadzić wywarem,zagotować,dodać resztę.

Flaki jarskie.

Składniki:

Flaki jarskie.

 

  • 40 dkg.jarzyn(groszek,seler,marchew,pory,fasola szparagowa,kala
  • fior),
  • 2 dkg.tłuszczu,
  • 2 dkg.mąki,
  • 1/4 l.śmietany,
  • wywar,
  • 5 dkg.sera tylżyckiego,
  • 1 łyżka siekanej pietruszki,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz,
  • sól,
  • majeranek.
  • Ciasto:
  • 1 jajko,
  • 1/8 l.mleka,
  • 1/8 l.wody,
  • 10 dkg.mąki,
  • sól,
  • skórka słoniny do smarowania patelni.

Sposób przygotowania:

Flaki jarskie.
Usmażyć ciasto na naleśniki i pokroić na makaron o szerokości pół
cm.Warzywa wyszorować,wyłuskać,opłukać i pokroić,obrać niektóre z włókien.Wszystkie ugotować w małej ilości wody.Przyrzą-
-dzić białą zasmażkę z mąki z tłuszczem,rozprowadzić zimnym wywarem z gotowanych warzyw,zagotować,osolić,połączyć ze śmietaną,wymieszać z warzywami i zieleniną,przyprawić do smaku gałką,pieprzem,majerankiem.Podawać flaki jarskie z makaronem w salaterce,posypać tartym żółtym serem.