Sposób przygotowania:
Flaki jelenie
Rozpocznę od opisu przygotowania flaków z surowych żołądków jelenich. Żołądki jelenie oczyszczamy. Sparzamy letnią wodą. Wnętrze żołądka skrobiemy tępym nożem do białości (normalna barwa jest zielona). Wierzchnią błonę delikatnie również ściągamy. Oczyszczony żołądek w całości zalewamy wodą i zagotowujemy. Wodę zmieniamy i ponownie zagotowujemy. Wodę jeszcze raz zmieniamy i tak gotujemy około 50 minut. Ostudzony żołądek kroimy w paski. Tak przygotowane flaki są gotowe do dalszej obróbki kulinarnej lub mrożenia. Ja część zamroziłem, a z 40 dag ugotowałem flaki w następujący sposób: przygotowane flaki zalewam zimną wodą. Solę do smaku. Stawiam na ogień i zagotowuję. Wrzucam pokrojone w kostkę warzywa: seler, pietruszkę oraz marchew. Ponownie zagotowuję. Teraz wsypuję przyprawy: ziele angielskie oraz pieprz czarny. W międzyczasie na patelni rumienię cebulę. Doprawiam ją papryką ostrą i podsypuję bułką tartą. Mieszam, a gdy bułka zbrązowieje patelnię zdejmuje z ognia. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodaję zasmażkę. Wsypuję jeszcze majeranek mieszam i gotowe. Smacznego.