Sposób przygotowania:
Flaki po warszawsku
Flaki czyścimy, płuczemy w ciepłej wodzie, szorujemy solą po czym znowu płuczemy. Zlewamy zimną wodą, następnie gotujemy i odcedzamy oraz przelewamy zimną wodą. Myjemy włoszczyznę, kości zalewamy zimna wodą, gotujemy wywar i przecedzamy. 0,5 l wywaru odlewamy a na pozostały wywar wkładamy flaki i gotujemy aż będą miękkie dodając na koniec połowę włoszczyzny. Resztę włoszczyzny kroimy w słomkę, wkładamy na 2 dag stopionego tłuszczu, dodajemy 1/8 l wody i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Pozostały tłuszcz topimy, dodajemy zrumienioną na jasnozłoty kolor mąkę i mieszamy rozprowadzając zimnym wywarem, gotujemy. Miękkie flaki wyjmujemy z wywaru i kroimy w paski. Wkładamy do sosu dodając jarzyny i pieprz do smaku z gałką muszkatołową. Osobno dajemy tarty ser, imbir zmielony, paprykę, bazylię i majeranek. Smacznego :))