Flaki po warszawsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

polecam... Flaki po warszawsku

Flaki po warszawsku

Składniki:

Flaki po warszawsku

 

 

Sposób przygotowania:

Flaki po warszawsku
Flaki pokroić, oczyścić, wypłukać w ciepłej wodzie, wyszorować w wodzie z solą, ponownie wypłukać, zalać zimną wodą, odstawić na 1 godzinę. Kości opłukać, marchew, seler, pietruszkę i cebulę obrać. Cebulę zrumienić na patelni bez tłuszczu. Kości, warzywa, cebulę, czosnek, liść laurowy zalać 4 litrami wody, gotować 1 godzinę, dodać cielęcinę i gotować 30 minut. Wywar przecedzić, odciskając warzywa. Cielęcinę odłożyć, z kości wyjąć szpik. Flaki odcedzić, zalać zimną wodą, zagotować, odcedzić, wypłukać w zimnej wodzie, zalać połową wywaru i gotować 3 godziny. Cielęcinę zemleć, utrzeć ze szpikiem, jajkami, tartą bułką, 1 łyżką mąki i natką. Masę doprawić, formować pulpety i gotować 15 minut w pozostałym wywarze. Przesmażyć 1 łyżkę mąki na maśle, zalać szklanka wywaru z pulpetów, zagotować, połączyć z pulpetami. Flaki odcedzić, dodać do wywaru z pulpetami. Doprawić. Podawać z pieczywem. Oddzielnie podawać przyprawy: mieloną paprykę, majeranek, imbir, sól, pieprz.