Sposób przygotowania:
Flaki wg Alex
Flaki wypłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą. Zagotować. Gotować 20 minut. Odlać, przepłukać i zalać czystą wodą. Zagotować. Gotować 1,5-2 godziny. Odlać, przepłukać i wrzucić do czystego garnka. Zalać rosołem. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.Gotować 30 minut. Marchew i seler obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do flaków. Dodać soli. Gotować 20 minut. W tym czasie obrać i pokroić cebulę, zeszklić na oleju, dodać łyżkę mąki, zasmażyć, zalać wywarem, wymieszać i wlać do zupy. Zupę doprawić gałką, imbirem, papryką słodką i ostrą, dodać majeranek. Zamieszać i zagotować. Pyszne domowe flaki są czasochłonne, ale bardzo smaczne. Warto zrobić za jednym razem dużą ilość i zamrozić kilka porcji.