Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Flaki wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszne domowe flaczki

Flaki wg Alex Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaki wg Alex

 

 

Sposób przygotowania:

Flaki wg Alex
Flaki wypłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą. Zagotować. Gotować 20 minut. Odlać, przepłukać i zalać czystą wodą. Zagotować. Gotować 1,5-2 godziny. Odlać, przepłukać i wrzucić do czystego garnka. Zalać rosołem. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.Gotować 30 minut. Marchew i seler obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do flaków. Dodać soli. Gotować 20 minut. W tym czasie obrać i pokroić cebulę, zeszklić na oleju, dodać łyżkę mąki, zasmażyć, zalać wywarem, wymieszać i wlać do zupy. Zupę doprawić gałką, imbirem, papryką słodką i ostrą, dodać majeranek. Zamieszać i zagotować. Pyszne domowe flaki są czasochłonne, ale bardzo smaczne. Warto zrobić za jednym razem dużą ilość i zamrozić kilka porcji.
Flaki wg Alex
Flaki wypłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą. Zagotować. Gotować 20 minut. Odlać, przepłukać i zalać czystą wodą. Zagotować. Gotować 1,5-2 godziny
Flaki wg Alex
Gotować 30 minut. Marchew i seler obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do flaków. Dodać soli. Gotować 20 minut.
Flaki wg Alex
W tym czasie obrać i pokroić cebulę, zeszklić na oleju, dodać łyżkę mąki, zasmażyć, zalać wywarem, wymieszać i wlać do zupy.
Flaki wg Alex
Zupę doprawić gałką, imbirem, papryką słodką i ostrą, dodać majeranek. Zamieszać i zagotować.