p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Flaki wołowe na boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne Flaki wołowe na boczku

Flaki wołowe na boczku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Flaki wołowe na boczku

 

  • 2 kg flaki wołowe,
  • 30 dag boczek wędzony,
  • 30 dag warzywna mieszanka mrożona,
  • 3 kostki bulion wołowy,
  • 1 łyżka papryka,
  • 1 łyżeczka gałka muszkatałowa,
  • do smaku sól pieprz kolorowy,
  • 2 łyżki majeranek

 

Sposób przygotowania:

Flaki wołowe na boczku
Aby się zbytnio nie napracować, kupuję flaki już sparzone, wymyte, oczyszczone i pokrojone w paski. Flaki zalewam bulionem wołowym - dodaję boczek wędzony w kawałku, mrożoną mieszankę warzywną, gotuję do miękkości, na końcu doprawiam gałką muszkatałową, papryką, pieprzem kolorowym i ewentualnie solą. Majeranek rozcieram w dłoniach aby oddał swój aromat. Ugotowany boczek wyciągam i kroję w plastry, następnie wkładam znów do garnka, mieszam i rozlewam do miseczek. Podaję je z wiejską bagietką.
Flaki wołowe na boczku
Etap 1
Flaki wołowe na boczku
Etap 2