Sposób przygotowania:
Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym
Flaki dokładnie umyć zmieniając kilka razy wodę. Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Następnie odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzącą wodą i gotować przez 15 minut. Powtórnie odcedzić, przepłukać, włożyć do garnka, zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe, kostkę rosołową i angielskie ziele. Gotować 1-1,5 godziny. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, wsypać włoszczyznę paski, dodać koncentrat pomidorowy, podsmażyć. Połączyć z flakami, dodać majeranek 15 minut przed końcem gotowania. Z maki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, ostudzić, dodać mieloną paprykę, wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z zupą, zagotować. Doprawić do smaku, podawać.