Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Flaki wołowe przygotowane w taki sposób są bardzo smaczne. Choć są czasochłonne lecz warto je zrobić.

Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym
Flaki dokładnie umyć zmieniając kilka razy wodę. Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Następnie odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzącą wodą i gotować przez 15 minut. Powtórnie odcedzić, przepłukać, włożyć do garnka, zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe, kostkę rosołową i angielskie ziele. Gotować 1-1,5 godziny. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, wsypać włoszczyznę paski, dodać koncentrat pomidorowy, podsmażyć. Połączyć z flakami, dodać majeranek 15 minut przed końcem gotowania. Z maki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, ostudzić, dodać mieloną paprykę, wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z zupą, zagotować. Doprawić do smaku, podawać.
Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę
Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym
Dodać włoszczyznę paski koncentrat pomidorowy i poddusić
Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym
Połączyć z zupą wsypać majeranek i gotować do miękkości
Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym
Następnie dodać zasmażkę zagotować doprawić do smaku