Flaki wołowe to pożywna zupa serwowana głównie w Polsce. Podaje się ją najczęściej na imprezach i spotkaniach towarzyskich, takich jak imieniny i wesela. Tradycyjne flaki wołowe przyrządza się z gotowanych krowich żołądków, oczyszczonych i pokrojonych w cienkie paski. W sklepach dostępne są także gotowe flaki – mrożone, w słoiku lub pakowane w charakterystyczne batony. Flaki wołowe tego typu są już zwykle parzone lub ugotowane i można z nich od razu przyrządzić zupę.
Flaki wołowe na rosole
Flaczki wołowe przygotowuje się najczęściej na bulionie. W tym celu można ugotować klasyczny rosół, a następnie odcedzić go z mięsa i warzyw. Do czystego wywaru dodaje się flaki i przyprawy. Znane są także flaki z warzywami, na przykład marchewką, pietruszką i selerem. Zupa wymaga długiego czasu przygotowania – zwykle około 2 godzin.
Regionalne odmiany flaków: flaki wołowe po zamojsku i warszawsku
Przepis na tradycyjne flaki wołowe różni się w poszczególnych regionach Polski. Najbardziej znane odmiany tej potrawy to flaki po zamojsku i flaki po warszawsku. Charakterystyczną cechą flaków z Zamojszczyzny jest ich gęstość – flaki są zaprawione zasmażką z mąki i masła. Zwykle wlewa się do nich także koncentrat pomidorowy. Warszawska wersja flaków wyróżnia się z kolei dodatkiem pulpecików wołowych, które dodaje się do zupy.
Czym przyprawić flaki?
Flaki to zupa, którą przyrządza się zwykle na ostro. Podstawowe przyprawy do flaków do suszona papryka, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa i czosnek. Ciekawego smaku dodaje również imbir, który ma właściwości rozgrzewające.
Flaki wołowe na rosole
Flaczki wołowe przygotowuje się najczęściej na bulionie. W tym celu można ugotować klasyczny rosół, a następnie odcedzić go z mięsa i warzyw. Do czystego wywaru dodaje się flaki i przyprawy. Znane są także flaki z warzywami, na przykład marchewką, pietruszką i selerem. Zupa wymaga długiego czasu przygotowania – zwykle około 2 godzin.
Regionalne odmiany flaków: flaki wołowe po zamojsku i warszawsku
Przepis na tradycyjne flaki wołowe różni się w poszczególnych regionach Polski. Najbardziej znane odmiany tej potrawy to flaki po zamojsku i flaki po warszawsku. Charakterystyczną cechą flaków z Zamojszczyzny jest ich gęstość – flaki są zaprawione zasmażką z mąki i masła. Zwykle wlewa się do nich także koncentrat pomidorowy. Warszawska wersja flaków wyróżnia się z kolei dodatkiem pulpecików wołowych, które dodaje się do zupy.
Czym przyprawić flaki?
Flaki to zupa, którą przyrządza się zwykle na ostro. Podstawowe przyprawy do flaków do suszona papryka, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa i czosnek. Ciekawego smaku dodaje również imbir, który ma właściwości rozgrzewające.
Polecane przepisy do kategorii Flaki wołowe
Sortuj wg: