WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1149]

Flaki wołowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Flaczki wołowe w rosole ugotowane z dodatkiem włoszczyzny. Idealne na każde przyjęcie rodzinne lub świąteczny obiad.

Flaki wołowe

Składniki:

Flaki wołowe

 

  • 1kg flaków wołowych pociętych mrożonych
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Flaki wołowe

ETAP 1:

Flaki rozmrozić i dokładnie wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, zalać nową wodą i ponownie zagotować. Trzeba pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Jeśli trzeba powtórzyć tę czynność jeszcze raz. Gotować flaki aż będą miękkie.

Następnie dodać obrane i umyte warzywa, listek laurowy oraz kostkę rosołową. Przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym majerankiem i gotować aż warzywa będą miękkie.

Po ugotowaniu wyjąć warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do flaków. Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę i paprykę, szybko wymieszać. Dolać trochę rosołu z flaków i wymieszać, przelać do garnka.

Gotować jeszcze ok. 10 minut.