Sposób przygotowania:
Flaki wołoweETAP 1:
Flaki rozmrozić i dokładnie wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, zalać nową wodą i ponownie zagotować. Trzeba pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Jeśli trzeba powtórzyć tę czynność jeszcze raz. Gotować flaki aż będą miękkie.
Następnie dodać obrane i umyte warzywa, listek laurowy oraz kostkę rosołową. Przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym majerankiem i gotować aż warzywa będą miękkie.
Po ugotowaniu wyjąć warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do flaków. Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę i paprykę, szybko wymieszać. Dolać trochę rosołu z flaków i wymieszać, przelać do garnka.
Gotować jeszcze ok. 10 minut.