ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pyszne flaki wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Flaki to moje ulubiona zupa, zwłaszcza w chłodne jesienne, zimowe dni, nie tylko rozgrzewa ale również dobrą bułką są sycące i zaspokajają głód.

Pyszne flaki wołowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszne flaki wołowe

 

  • woda 1,5-2 litry,
  • flaki wołowe sparzone 50 dag opakowanie,
  • ziele angielskie 4 sztuki,
  • liść laurowy 1 sztuka,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • boczek wędzony 10 dag,
  • przyprawa do flaków 1 opakowanie,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • margaryna, masło lub smalec 1/4 kostki,
  • bułki pszenne- ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Pyszne flaki wołowe
Do garnka wlać wodę, wsypać porcję mrożonej włoszczyzny (mam zawsze z lata startą w zamrażarce), można użyć świeżej włoszczyzny pół pęczka.

Dodać ziele angielskie, liście laurowe, opakowanie flaków wołowych (nie trzeba ich gotować i wylewać wody), kostkę rosołową, trochę pokrojonego w kosteczkę boczku wędzonego, gotować z 40 minut na średnim ogniu.

Wsypać przyprawę do flaków i majeranek.

Na patelni stopić margarynę, wsypać mąkę i mieszać do złocistej zasmażki, od razu dodać do wywaru, zamieszać i gotować z 5 minut. 
Pyszne flaki wołowe .
Można użyć wywaru z rosołu drobiowego lub wołowego lub kostki rosołowej.
Pyszne flaki wołowe .
Zasmażka powinna być ciemno złocista, najlepiej wtedy smakuje.

Tagi:

zupy flaki