Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa dyniowo-paprykowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa krem z pieczonej dyni hokkaido i papryki jest przepyszna, bardzo łatwa do przygotowania i ma piękny kolor.

Zupa dyniowo-paprykowa

Składniki:

Zupa dyniowo-paprykowa

 

  • 0,5 kg dyni hokkaido
  • 30 dag czerwonej papryki
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 papryczki chilii
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oiwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • rodzynki
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowo-paprykowa

ETAP 1:

Zupa dyniowo-paprykowa
Pokrojoną dynię i paprykę upiec w piekarniku

Dynię i paprykę oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i skórką do dołu ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą, włożyć na 30-40 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.

ETAP 2:

Zupa dyniowo-paprykowa
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle

Na rozgrzanym maśle zaszklić posiekaną cebulę i czosnek.

ETAP 3:

Zupa dyniowo-paprykowa
Warzywa zmiksować, połączyć z bulionem i doprawić do smaku

Miękkie warzywa ostudzić, papryki obrać ze skórki. Zalać bulionem, dodać cebulę, gotować przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z dwiema łyżkami śmietany. Podawać z posiekanymi orzechami, rodzynkami i kleksem z pozostałej śmietanki.