kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 783]

Zupa pieczarkowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapraszam na zupę pieczarkową. Przygotowana na domowym rosole z dodatkiem warzyw, śmietany i makaronu smakuje wybornie. Polecam.

Zupa pieczarkowa z makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa z makaronem

 

  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 l domowego rosołu
  • 50 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1 łyżeczka z czubkiem mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 10 dag makaronu
  • woda do gotowania makaronu

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z makaronem
Rosół przelewamy do garnka i zagotowujemy. W tym myjemy warzywa i obieramy, kroimy w talarki i dodajemy do gotującego się rosołu.

Czosnek i cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i wkładamy do garnka z zupą.

Pieczarki czyścimy i odrywamy nóżki. Kroimy na mniejsze części i skrapiamy sokiem z cytryny.

Dokładamy do garnka i gotujemy około 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Do śmietanki wsypujemy mąkę ryżową, mieszamy i wlewamy do garnka z zupą i razem zagotowujemy.

Podajemy z ugotowanym makaronem i przed podaniem dekorujemy.
Zupa pieczarkowa z makaronem
Umyte i obrane ze skórki warzywa kroimy w talarki.
Zupa pieczarkowa z makaronem
Obraną z łusek cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Zupa pieczarkowa z makaronem
Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebule i czosnek.
Zupa pieczarkowa z makaronem
Obrane ze skórki pieczarki kroimy na mniejsze części.