Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1211]

Flaki/flaczki (wołowe)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chyba każdy zna flaczki, choć nie każdy lubi. U mnie w domu są przysmakiem, który wszyscy lubimy. Pycha!

Flaki/flaczki (wołowe)

Składniki:

Flaki/flaczki (wołowe)

 

  • 1 kg flaków wołowych (mrożonych, pokrojonych)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (białej części)
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • papryka ostra
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • 3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu)

Zasmażka:

  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Flaki/flaczki (wołowe)
Jeśli flaki są zamrożone - należy je rozmrozić, opłukać i umieścić w garnku. Całość zalać wodą i podgotować około 5 minut.

Następnie flaki odcedzić, opłukać zimną wodą i przełożyć do garnka już z czystą wodą. Podgotować 10-15 minut i powyższe czynności ponownie powtórzyć. (To dobry sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapach.)

Do garnka dodać listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i można także gotową mieszankę do flaków.

Całość gotować do miękkości, a pod koniec dodać starte na tarce warzywa -marchew, pietruszkę, selera oraz pokrojonego w paseczki pora.

Jedynie cebulę należy pokroić w piórka, podsmażyć i kolejno przełożyć do zupy. Wszystko razem gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - całość smażyć na złoty kolor. Gotową zasmażkę połączyć z flakami.

Całość doprawić do smaku i podgotować kilka minut. 

Tagi:

flaki zupa