Sposób przygotowania:
Flaki/flaczki (wołowe)
Jeśli flaki są zamrożone - należy je rozmrozić, opłukać i umieścić w garnku. Całość zalać wodą i podgotować około 5 minut.
Następnie flaki odcedzić, opłukać zimną wodą i przełożyć do garnka już z czystą wodą. Podgotować 10-15 minut i powyższe czynności ponownie powtórzyć. (To dobry sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapach.)
Do garnka dodać listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i można także gotową mieszankę do flaków.
Całość gotować do miękkości, a pod koniec dodać starte na tarce warzywa -marchew, pietruszkę, selera oraz pokrojonego w paseczki pora.
Jedynie cebulę należy pokroić w piórka, podsmażyć i kolejno przełożyć do zupy. Wszystko razem gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - całość smażyć na złoty kolor. Gotową zasmażkę połączyć z flakami.
Całość doprawić do smaku i podgotować kilka minut.
Następnie flaki odcedzić, opłukać zimną wodą i przełożyć do garnka już z czystą wodą. Podgotować 10-15 minut i powyższe czynności ponownie powtórzyć. (To dobry sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapach.)
Do garnka dodać listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i można także gotową mieszankę do flaków.
Całość gotować do miękkości, a pod koniec dodać starte na tarce warzywa -marchew, pietruszkę, selera oraz pokrojonego w paseczki pora.
Jedynie cebulę należy pokroić w piórka, podsmażyć i kolejno przełożyć do zupy. Wszystko razem gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - całość smażyć na złoty kolor. Gotową zasmażkę połączyć z flakami.
Całość doprawić do smaku i podgotować kilka minut.
SylaUla
Jagodowa
Di bloguje
Mi jako dziecku bardzo smakowały i nie miałam oporów przed spróbowaniem. Kochana, przełam się, a zobaczysz jakie są pyszne! To taka sama kategoria podrobów jak wątróbka, czy serduszko ;)