Sposób przygotowania:
Flaki wołowe inaczej
Z mięsa i jarzyn ugotować rosół.
Ściągnąć szumowiny wytworzone podczas gotowania.
Wywar przecedzić przez sito.
Ugotowane mięso pokroić w małe ale dłuższe kawałki w formie flaczków.
Do wywaru dodać startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz kawałek selera.
Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotować około 15 - 20 minut.
Dodać pokrojone flaczki i mięso. gotować do miękkości warzyw i flaków.
Pod koniec gotowania doprawić papryką mieloną słodką oraz ostrą , dodać pieprz, majeranek, przyprawę do flaków, gałkę muszkatołową,przyprawę uniwersalną oraz koncentrat pomidorowy.
Flaczki zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Zasmażka;
masło rozpuścić na rozgrzanej patelni, dodać mąkę wymieszać.
Gotową zasmażkę wlać do gotujących się flaczków.
Ściągnąć szumowiny wytworzone podczas gotowania.
Wywar przecedzić przez sito.
Ugotowane mięso pokroić w małe ale dłuższe kawałki w formie flaczków.
Do wywaru dodać startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz kawałek selera.
Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotować około 15 - 20 minut.
Dodać pokrojone flaczki i mięso. gotować do miękkości warzyw i flaków.
Pod koniec gotowania doprawić papryką mieloną słodką oraz ostrą , dodać pieprz, majeranek, przyprawę do flaków, gałkę muszkatołową,przyprawę uniwersalną oraz koncentrat pomidorowy.
Flaczki zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Zasmażka;
masło rozpuścić na rozgrzanej patelni, dodać mąkę wymieszać.
Gotową zasmażkę wlać do gotujących się flaczków.
CORAL
BozenaMatuszczyk
Ależ proszę takie flaczki robiłam pierwszy raz.;)
gusia1000
BozenaMatuszczyk
To prawda Justyna.;)