BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Flaki wołowe inaczej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam flaki zrobione według przepisu mojej siostry, są zrobione trochę inaczej ale równie smaczne.

Flaki wołowe inaczej

Składniki:

Flaki wołowe inaczej

 

  • flaki wołowe około 1,5 kg,
  • meso wołowe około 500 g,
  • marchewki 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • selera 1/2 szt,
  • koncentrat pomidorowy 1 słoik,
  • listek laurowy 2 szt,
  • ziele angielskie kilka ziarenek,
  • słodka i ostra papryka w proszku po 1/2 łyżeczki,
  • pieprz mielony czarny do smaku,
  • majeranek,
  • przyprawa do flaków 1 łyżeczka,
  • gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • masło 3 -4 łyżki,
  • mąka pszenna 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Flaki wołowe inaczej
Z mięsa i jarzyn ugotować rosół. 

Ściągnąć szumowiny wytworzone podczas gotowania.

Wywar przecedzić przez sito. 

Ugotowane mięso pokroić w małe ale dłuższe kawałki w formie flaczków.

Do wywaru dodać startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz kawałek selera.

Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.

Gotować około 15 - 20 minut. 

Dodać pokrojone flaczki i mięso. gotować do miękkości warzyw i flaków.

Pod koniec gotowania doprawić papryką mieloną słodką oraz ostrą , dodać pieprz, majeranek, przyprawę do flaków, gałkę muszkatołową,przyprawę uniwersalną oraz koncentrat pomidorowy.

Flaczki zagęścić zasmażką z mąki i masła.



Zasmażka;

masło rozpuścić na rozgrzanej patelni, dodać mąkę wymieszać. 

Gotową zasmażkę wlać do gotujących się flaczków.

Tagi:

zupy flaczki