Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2817]

Flaki wołowe z wieprzowym mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Flaki wołowe z mięsem wieprzowym to pyszne i sycące danie. Moi domownicy są smakoszami flaków i byli zachwyceni.

Flaki wołowe z wieprzowym mięsem

Składniki:

Flaki wołowe z wieprzowym mięsem

 

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z kością
  • 80 dag oczyszczonych flaków wołowych
  • 1 marchewka
  • 0,5 pasternaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek angielskiego ziela
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku

Sposób przygotowania:

Flaki wołowe z wieprzowym mięsem

ETAP 1:

Flaki wołowe z wieprzowym mięsem
Umyte mięso ugotować z przyprawami i solą.

Mięso umyć, zalać wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele, sól i ugotować. Następnie oddzielić od kości, pokroić w słupki.

ETAP 2:

Flaki wołowe z wieprzowym mięsem
Majeranek rozetrzeć w dłoniach i wsypać do zupy.

Do drugiego garnka włożyć dokładnie umyte flaki, zalać wodą. Po zagotowaniu przelać na sito i przepłukać pod bieżącą wodą.
( Czynność tę powtórzyć 3 razy.)

Do wywaru z mięsa dodać obgotowane flaki i gotować około 1,5 godziny.

Po upływie połowy czasu do flaków wsypać obrane i pokrojone warzywa, posiekany czosnek. Pod koniec gotowania dodać majeranek.

ETAP 3:

Flaki wołowe z wieprzowym mięsem
Gotowe flaki połączyć z mięsem i przyprawami.

Do miękkich flaków wsypać pokrojone mięso, mieloną paprykę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, zagotować, podawać.