patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Zupa krem z zielonego groszku i natki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i szybka w wykonaniu zupa - krem z zielonego groszku i natki pietruszki. Idealnie sprawdza się na upalne dni.

Zupa krem z zielonego groszku i natki

Składniki:

Zupa krem z zielonego groszku i natki

 

  • 1.5 l wody
  • 1.5 szklanki mrożonego groszku zielonego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziela angielskiiego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • Dodatkowo :grzanki lub paluchy chlebowe

Sposób przygotowania:

Zupa krem z zielonego groszku i natki
Do garnka wlewam wodę ok 1.5 litra. Następnie dodaję marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz. Gotuję na małym ogniu ok 15 min.

Następnie wyciągam za pomocą łyżki cedzakowej warzywa, liść i ziele. Dodaję mrożony zielony groszek, czosnek i gotuję na małym ogniu aż groszek będzie miękki ok 20 min.

Następnie dodaję przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki. Zupę zdejmuję z palnika.

Czekam aż ostygnie. Następnie za pomocą blendera ręcznego, blenduję zupę na gładki krem.

Zupę po zblendowaniu podgrzewam. Podaję z paluchami chlebowymi lub grzankami. Smacznego.