iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1183]

Zupa z kalarepki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa o bardzo ciekawym smaku jest lekko słodkawa, lekko ostra, ale bardzo smaczna i w sezonie na świeże warzywa smakuje najlepiej.

Zupa z kalarepki

Składniki:

Zupa z kalarepki

 

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • kilka młodych liści selera, pora i lubczyku
  • 1 pietruszka razem z nacią
  • 1 pomidor
  • 2 duże kalarepy
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/4 kostki masła
  • koperek
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Zupa z kalarepki
Marchew umyć i delikatnie oskrobać ze skórki, następnie pokroić w plasterki, kalarepę obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim marchew z kalarepą, zalać 1,5 litra bulionu warzywnego, dodać zieleninę razem z cała pietruszką i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości.

Kiedy warzywa są miękkie przy pomocy łyżki wyjąć wygotowaną ze smaku zieleninę i do zupy dolać śmietankę, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i doprawić do smaku, solą , pieprzem ziołowym ( ja doprawiam też jarzynką), przed podaniem posypać zielonym koperkiem.

Tagi:

warzywa zupa