mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Flaki z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne flaki z posmakiem korzennego imbiru.

Flaki z imbirem

Składniki:

Flaki z imbirem

 

  • 1 kg obgotowanych flaków wołowych
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 marchwie
  • pietruszka
  • pół selera
  • por
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • vegeta
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • łyżka mąki
  • świeży imbir
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Flaki z imbirem
Na początku flaki opłucz. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 10-15 minut. Odcedź, opłucz, znów obgotuj i kolejny raz odcedź. Marchewki, pietruszkę, seler, por obierz , umyj i pokrój w słupki. Cebulę posiekaj. Podsmaż na oleju. Dodaj warzywa i smaż chwilę razem. Oprósz mąką i smaż, mieszając, aż mąka się zrumieni. Przełóż do dużego garnka. Do składników w garnku dodaj flaki. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj przez 30 minut. Przypraw pieprzem, vegetą, majerankiem oraz papryką. Imbir obierz , zetrzyj na tarce i dodaj do flaków. Flaki podawaj z bułką, gorące.