Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Flaki z ostrym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Odpowiednio przyrządzone flaczki są pyszne

Flaki z ostrym sosie

Składniki:

Flaki z ostrym sosie

 

  • 1 kg flaki wołowe,
  • 6 ząbków czosnek,
  • 1 szt papryczka chili,
  • 1 szt papryka czerwona,
  • 2 łyżki oliwa,
  • 3 łyżki sok z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki kminek mielony,
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Flaki z ostrym sosie
Flaki oczyścić, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, dodać sok z cytryny i gotować 15 minut, odcedzić. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w słupki paprykę czerwoną, drobno posiekana papryczkę chili i 2 ząbki czosnku, wlać szklankę wody, dodać koncentrat pomidorowy, włożyć flaczki i dusić do miękkości. Następnie dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, kminek, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać z pieczywem.