Sposób przygotowania:
Flaki z portugalskim posmakiem
Fasolę należy zamoczyć na noc a następnie podgotować prawie do miękkości. Flaki myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy je do miękkości. Odcedzamy, ale wywar z flaków odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na odrobinie masła. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, kawałki udek (z udek należy wyluzować kości a mięso pokroić). Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewki i w paski paprykę. Wszystko zalewamy wywarem z flaków. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie należy dodać plasterki serdelków,flaki i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodajemy koncentrat i dalej gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wino. Potrawa jest dość gęsta i bardziej przypomina bigos niż flaki,ale różnorodność składników sprawia , że jest pyszna.