justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Flaki z portugalskim posmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pierwszy raz jadłam te flaki u koleżanki są inne niż nasze Polskie, ale nieźle smakują.

Flaki z portugalskim posmakiem

Składniki:

Flaki z portugalskim posmakiem

 

  • 1 kg flaków wołowych
  • 30 dag wędzonego chudego boczku
  • 2 serdelki
  • 1/2 kg udek
  • 2 szklanki białej fasoli
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 strąki papryki czerwonej
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • kieliszek białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Flaki z portugalskim posmakiem
Fasolę należy zamoczyć na noc a następnie podgotować prawie do miękkości. Flaki myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy je do miękkości. Odcedzamy, ale wywar z flaków odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na odrobinie masła. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, kawałki udek (z udek należy wyluzować kości a mięso pokroić). Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewki i w paski paprykę. Wszystko zalewamy wywarem z flaków. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie należy dodać plasterki serdelków,flaki i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodajemy koncentrat i dalej gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wino. Potrawa jest dość gęsta i bardziej przypomina bigos niż flaki,ale różnorodność składników sprawia , że jest pyszna.