Książka Kucharska: Pyszne tarty

Flammenkuche- tarta alzacka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekko zmodyfikowana wersja tradycyjnej francuskiej tarty

Flammenkuche- tarta alzacka

Składniki:

Flammenkuche- tarta alzacka

 

 

  • maslo do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Flammenkuche- tarta alzacka
Rozgrzac piekarnik do temeratury 250 stopni C. Z boczku, pokrojonego w drobna kostke, wytopic tluszcz. Cebule pokroic w drobna kostke, a szynke w paski`. Jajka ubic z oliwa, nastepnie dodac smietane i ser. Doprawiamy pieprzem. Doklanie wymieszac. Blaszke do tarty wysmarowac maslem. Ulozyc ciasto na blasze. Ciasto moze byc nieco za duze, ale na razie nie zawijajmy brzegow. Ciasto nakluc widelcem Mase serowa wylac na ciasto. Nastepnie rownomiernie rozkladamy na ciescie pozostame skladniki. Zawijamy brzegi na mase, lub lekko falujemy, jak jest na zdjeciu. Pieczemy 20-25 minut.Tarta najlepiej smakuje podana z salata polana sosem winegret. Ps. Nie solimy, gdyz boczek i szynka sa dostatecznie slone!Smacznego :)