alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Flan kokosowo gruszkowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jest smaczny zarówno letni jak i na zimno. Znikł w mgnieniu oka.

Flan kokosowo gruszkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flan kokosowo gruszkowy

 

  • 300g twarogu półtłustego
  • 5 jajek
  • 0,5 szk cukru
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 0,5 szk kokosu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 gruszki lekko miękkie (u mnie konferencja)
  • cukier puder
  • przyprawa do kawy i deserów

Sposób przygotowania:

Flan kokosowo gruszkowy
Do twarogu dodać cukier, jajka, esencję waniliową, mąkę kukurydzianą i zmiksować na jednolitą masę. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Gruszki obrać z skórki wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą wzdłuż na 8 części. Część masy wylać do formy ułożyć część gruszek, znowu ciasto, gruszki i tak do wyczerpania masy i gruszek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 70-80 min do suchego patyczka. Wyjąć przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem i zmielić na górę przyprawę do kawy i deserów . Forma silikonowa 23*29 cm. Ps. Metalową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli twaróg jest grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Flan kokosowo gruszkowy
zmiksować podane składniki na jednolitą masę
Flan kokosowo gruszkowy
do zmiksowanej masy dodać kokos i wymieszać
Flan kokosowo gruszkowy
gruszki obrać wydrążyć gniazda nasienne i pokroić
Flan kokosowo gruszkowy
na przemian wykładać masę i gruszki do wyczerpania