Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Focaccia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Focaccia dodatek do sałatek i nietylko

Focaccia

Składniki:

Focaccia

 

Sposób przygotowania:

Focaccia
Ze 100ml wody, drożdży i 2 łyżek mąki sporządzić zaczyn, ma mieć konsystencję gęstej śmietany, zaczyn odstawić do wstępnego wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać, dodać zaczyn, oliwę sól, resztę wody i zagnieść ciasto, po czym odstawić je do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość wyjmij je z miski, przełóż na blachę i delikatnie dociśnij. Do ciasta dodaj wybrane dodatki (oliwki, kapary, zioła itp) Focaccie można podawać jako dodatek do różnych potraw lub jako samodzielną przystawkę z serem i szynką.

Tagi:

zioła dynia